fredag 14. september 2018

Septemberhagen


Kjøkkenhagen i september.


Nå er sesongen på hell og hagen bærer preg av at det nærmer seg vinter. Dagene er kortere og mye av det som vokser i hagen er inne i formeringsstadiet - det vil si at plantene blomstrer og setter frø til neste år. Noen av plantene i hagen min er jo faktisk blomster - jeg har for eksempel et bed med spiselige blomster - og disse har gitt både meg og humlene stor glede gjennom hele sesongen. Nå ser imidlertid bedet ganske overvokst og ikke så vakkert ut, men dette er kanskje det som skiller min hage fra en vanlig prydhage; jeg lar nemlig blomstene stå til de er visnet ned.


Både mynte i blomst og de andre
spiselige blomstene velter ut over
kanten på kassene sine! 


På denne tiden er det viktig at humler og andre insekter får nok næring til at de overlever vinteren. Det vil si - de av dem som skal overleve, for de fleste av dem dør jo når kulden setter inn. Men jeg gleder meg over at det fortsatt summer noen humler og andre insekter rundt og suger nektar av blomstene. Så da får det ikke hjelpe at hagen ikke ser så vakker ut som den gjør midt i juli...

Agurkurten blomstrer fortsatt! 

En annen vekst som har gått i blomst allerede første året, er grønnkålen jeg har fått fra Kenya, og som kalles "Sukuma Wiki". Den pleier vanligvis ikke gå i blomst og danne frø før andre året, så hva som er årsaken til dette, vet jeg ikke helt. Kanskje kan det skyldes den usedvanlig lange, varme og tørre sommeren vi har lagt bak oss, eller kanskje kan det ha å gjøre med at frøene kommer fra en plante som har stått i hagen til Margunn Ueland og gått i frø der? Det er fortsatt mulig å høste og spise bladene, så jeg bekymrer meg ikke.


Sukuma Wiki i blomst første året. 

Bedet foran drivhuset som tidligere i år huset poteter, er nå full av gresskarplanter. Disse brer seg godt utover og må av og til hjelpes inn i bedet igjen. I dag høstet jeg to gresskar av typen Uchiki Kuri, som jeg har tenkt å lage gresskarsuppe av til middag i dag. Her er lenker til to oppskrifter med litt forskjellig smaksprofil: Gresskarsuppe med ingefær og kokos og Gresskarsuppe med rømme og timian. 

Egg, gresskar og rødbeter fra egen hage. 

Rødbetene jeg høstet inn i dag, har jeg tenkt å lage rødbetesalat av. Den består av revne rødbeter, et revet eple, sitronsaft, chillipulver og litt flytende honning. Kjempegodt til for eksempel fisk. Senker blodtrykket og er generelt godt for helsa.

Et av årets eksperimenter er glassmais - en plantearvsort fra Sør-Amerika som jeg valgte primært fordi den ser så spennende ut. Det viser seg at den neppe er optimal for vårt vestlandsklima. Jeg sådde frøene 10. april i år, og plantene ble satt ut 18. mai. På tross av den ekstremt lange varmeperioden i sommer, så har kolbene fortsatt ikke blitt helt modne.

Lyse glassmais er høye planter. 


Jeg lar dem nå stå, men tenker at jeg kanskje heller bør satse på sorter som vokser noe raskere, som for eksempel trefarget indianermais. Denne sorten er lavere, vokser raskere og jeg har kunnet høste artige kolber i mange farger i en måneds tid nå.

Trefarget indiarnermais - smaker godt. 

Eksempel på hvor forskjellige kolbene av indianermais kan se ut. 

Gulrøtter er noe jeg har hatt litt vekslende hell med i årenes løp, men i år har det da blitt litt gulrøtter. Jeg sådde frøene i drivhuset i melkekartonger og sådde nok litt for tett - note to self! De ble satt ut i rader med vårløk mellom radene. Det var nok lurt, for løkplanter virker avskrekkende på gulrotfluen som jeg tidligere har vært plaget av. Så altså; samplanting med gulrot og alle typer løkplanter er en god ide!

Vårløk og regnbuefargede gulrøtter
høstet i begynnelsen av september. 

Til slutt vil jeg gjerne komme med en tilståelse: Det er ikke alltid jeg er like entusiastisk over kjøkkenhagen min som det kan virke som når man leser denne bloggen! Av og til blir jeg rett og slett lei, eller jeg blir opptatt med noe annet og glemmer den litt ut. Men det er det magiske med en kjøkkenhage; den tåler litt forsømmelse! Selvfølgelig kan man ikke la den passe seg selv i det uendelige, men sørger du for nok næring i starten og passer på å dekke til jorden med gressklipp eller andre planterester du har tilgjengelig, er plantene rause selv med en lat gartner! Så la deg ikke overvelde av bilder av fantastiske hager - det er beviselig mulig å få det til, selv for en lat amatør som meg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar