tirsdag 2. mai 2017

Sukuma Wiki - afrikansk kål for norske somrer!


I fjor sommer fikk jeg for første gang frø av en type afrikansk grønnkål som kalles "Sukuma Wiki". Her en en beskrivelse av sorten på Wikipedia. Jeg var naturlig nok litt skeptisk til hvordan denne tropiske planten ville trives i norsk klima, men pussig nok så gjorde den nettopp det! Planten vokser på samme måte som grønnkål, med blader som dannes oppover en ganske tykk stilk, og noen typer blir ganske høye. Bladene er mildere og søtere på smaken enn vanlig grønnkål. Hvis man plukker dem tidlig nok, kan de også spises rå. Hvis man venter til de er større, kan det svare seg å surre dem lett i olje, for eksempel.

Sukuma Wiki til oppaling i drivhuset. 


Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at jeg har sådd denne planten også i år. Ettersom jeg nå er den lykkelige eier av et nytt drivhus, har jeg brukt deler av våren til å forkultivere en del planter - blant annet Sukuma Wiki. I går - akkurat da måneden het mai for første gang i år, skiftet også endelig været og vi fikk nydelig varmt vårvær. I dag (2. mai) er det enda varmere, og jeg tenkte at jeg ville prøve å sette ut noen av plantene. Litt usikker på om det er en god idé, tok jeg halvparten av plantene (9 stykker) og satte dem forsiktig ned i bedet mellom radene med hvitløk som jeg sådde i fjor høst.

Potter med Sukuma Wiki til utplanting 2. mai 2017. 
Jeg har altså satt dem ned bakerst i bedet, der de står mest beskyttet mot vær og vind. Men der er de også utsatt for snegleangrep, når kvelden kommer...

Her har kålspirene kommet i jorden. 

Jeg tester derfor ut et tips jeg har fått mot snegler - nemlig ull! Har fått en sekk med saueull som jeg altså har laget en slags "kåpe" av til småplantene. Skulle det bli kaldt igjen, kan det jo også være at ullen vil holde dem varme, men den er der altså primært for å holde sneglene borte fra plantene til de er blitt store nok til å klare seg på egenhånd. Det blir spennende å se om trikset virker, for dette har jeg altså aldri prøvd før.

Kål med ullkåpe på! 





2 kommentarer:

  1. hvordan gikk det med sukumaen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Utrolig nok så stortrives den her på sørvestlandet! Den har nå blitt min favoritt-grønnkål og jeg sår nye planter hvert år. Den er uunnværlig i smoothie og god i grønnsaksupper, blant annet. Stilkene kan man skrelle og bruke i wok, eller bare til å knaske på. Denne planten anbefaler jeg gjerne!

      Slett