fredag 6. mars 2015

Man kan aldri få for mye kompost!


I dag har det vært en sånn krible-i-vårfornemmelsen-dag. Jeg har lenge gått og ventet på våren, og kikket lengselsfullt ut av vinduet i håp om at det snart skal vise seg å være på tide å starte våronna i hagen. Det hjalp jo også godt på hageentusiasmen da jeg så at Margunn Ueland allerede er i full sving med sin kjøkkenhage - se her.

I dag har det vært oppholdsvær i det minste, så jeg fikk endelig gjort av den digre haugen med kvist etter eiketreet som vi beskar for noen uker siden.

Min kjære i stigen med sagen i hånd! 

Hm - hvor skal jeg kutte nå, mon tro? 

Joda - det blir blader på eika i år også - jeg lover! 

Anselige mengder kvist er nå hakket opp og ligger pent i en haug i hagen, i påvente av det lenge etterlengtede hønsehuset...



Da jeg var ferdig med den jobben, som faktisk ikke tok mer enn et par timer, bestemte jeg meg for å ta meg av komposten. Jeg har flere komposter i hagen - en av dem er en varmkompost, hvor jeg kaster alt matavfallet fra husholdningen vår. Ettersom jeg lager all mat fra bunnen av, blir det en del grønnsakavskjær og liknende, så kompostdunken fylles stort sett opp i løpet av 9 måneder. Jeg pleier la den hvile de 3 kaldeste vintermånedene, for da klarer som regel ikke komposten å opprettholde nok temperatur til at det er "gang" i den likevel. I vinter har det imidlertid vært så mildt, at jeg sikkert kunne ha kastet matavfall i den hele vinteren.

Nå har den i hvert fall fått hvile i ca 3 måneder, og i dag, da jeg løftet av lokket, så den slik ut:

Jeg er fascinert over livet i en kompostdunk! 


Sidefeltet i dunken kan fjernes, og da ser det slik ut. 

Men før jeg kunne ta ut massen, som for øvrig ikke lukter i det hele tatt, måtte jeg først fjerne den ferdige komposten fra kompostbingen hvor den har ligget til ettermodning en sesong:


Flott kompost som i fjor så ut slik som den i varmkoposten. 

Det ble 4 trillebårlass med ferdig kompost til kjøkkenhagen min. 
I denne kassen skal jeg så grønnkål og ruccola.

Egentlig kunne jeg med letthet ha brukt tre
ganger så mye kompost som det jeg fikk! 


Den nye komposten ble lagt lagvis med annet hageavfall. 

Det regner så pass mye her i Stavanger at jeg funnet ut at det
kan være lurt å dekke den til med plast. 
Der skal den få lov til å ligge og godgjøre seg, og alle markene skal få fortsette med jobben sin helt til neste vår. Jeg har imidlertid tenkt å vende den et par ganger i løpet av sesongen.

Til slutt tok jeg en titt på bedet hvor jeg har rabarbra, mynte og bjørnerot:

Jeg har fjernet dødt løv og visne kvister, og bedet ser litt stusselig ut. 

Her har rabarbraen og mynten fått litt ferdig kompostert hestemøkk
jeg fikk av en bonde i fjor. "Bondens gull" har fått en ny
betydning for meg etter at jeg begynte med kjøkkenhage! 

Jeg mener det jeg sa i overskriften: Man kan virkelig aldri få for mye kompost! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar