Omtrent rundt St. Hans pleier hyllen å blomstre her på Sørvestlandet. I år har hyllen i hagen vår fått vokse seg litt for høy, så det blir vanskelig å høste de øverste blomsterklasene, men det gjør i grunnen ingenting når treet bugner såpass som det gjør i år. Jeg hadde ingen problemer med å høste mer enn nok til min bruk fra de nederste greinene.
Treet bugner av hvite, lekre hylleblomster. |
Hylleblomst er min foretrukne måte å bruke hyllen på. Det er naturligvis mulig å vente til hyllebærene er modne på ettersommeren og safte dem, men jeg foretrekker altså å høste blomstene.
En kurv full av nyhøstede hylleblomster. |
Jeg bruker dem til å lage saft av. Hylleblomstsaft er nydelig og det er stor etterspørsel hos meg etter både saften og de forskjellige andre oppskriftene jeg bruker den til. Hylleblomst-sorbet, for eksempel. Eller som smakstilsetning i kombucha. Men her vil jeg fokusere på saften.
For å lage hylleblomstsaft trenger du bare hylleblomster (mellom 40 og 60 klaser), 2 liter vann og 2 kg sukker, samt 3 sitroner.
Her lager jeg dobbel porsjon. |
Jeg begynner med å sette på vann og helle sukkeret oppi gryten, for å lage sirupen. Mens sirupen koker opp, renser jeg blomsterklasene - det vil si at jeg klipper av det meste av stilken og rister bort eventuelle insekter, eller småblader som har satt seg fast i blomsterklasene. Så legger jeg dem i en stor bolle som rommer minimum 3 liter. Gjerne en med lokk.
1 kg sukker pr liter vann blir bra - eventuelt litt mindre sukker. |
Så skjærer jeg opp sitronene og har dem i bollen sammen med blomsterklasene. Jeg vil anbefale å kjøpe økologiske sitroner, siden sitronene brukes med skallet på, og du ikke har lyst på sprøytemiddelrester i saften. Når sukkeret er helt oppløst og vannet er på kokepunktet, tas gryten av varmen og sukkerlaken helles over blomsterklasene.
Det var det! |
Det var faktisk det hele. Nå settes saften tildekket og kjølig i tre dager, før den siles av og fylles på rene flasker. Hvis du ønsker litt mer holdbarhet på saften, kan du tilsette saften 20 - 25 gram sitronsyre (fås på apotek). Jeg pleier å fryse den i porsjons-pakker og tar opp litt om gangen. Saften holder seg kjempelenge i fryseren, og i kjøleskapet i flere uker.
Har du aldri smakt hylleblomst-saft, så anbefaler jeg å lage det!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar