Jeg innrømmer gjerne at det vanskelig å holde motivasjonen og entusiasmen for kjøkkenhagen oppe når værgudene har bestemt seg for å være så pass kjipe som i år. Så langt har sommeren vært så og si fraværende, med rekord-våt og -kald juni måned og så langt ikke en eneste nordisk sommerdag i juli. (Nordisk sommerdag er en dag med temperaturer på over 20 grader.)
Brunsneglene som det i starten av sesongen ikke var så mange av, har tatt igjen så det holder utover "sommeren". Alt regnet har gjort at sneglene som holdes i sjakk av tørke og varme på Iberiahalvøya, hvor de etter sigende kommer fra, har fått formere seg uhindret i vårt kalde og våte klima. Det har gått hardt utover deler av avlingen min - blant annet gresskar, solsikker og - av alle ting - poteter!
Snegleangrepet gresskarplante. |
Snegleangrepet potetlauv! |
Men selv om det er mye som vokser dårligere i år enn tidligere, så er det alltid noe som vokser bra. -Heldigvis! Blant annet så har jordskokken som står i bedet ved siden av potetene fått stå i fred i år. Sneglene foretrekker tydeligvis potetlauvet framfor jordskokkspirene, så jordskokken står rank og fin og trives i det våte været.
Jordskokk i bakgrunnen og halvt oppspist potetlauv foran. |
Jeg merker at det er to ting som skjer når det regner så pass mye som i år: Det ene er naturligvis at det ikke frister noe særlig å gå ut i hagen iført gummistøvler og regntøy - noe jeg antakeligvis burde gjøre i langt større grad, siden det er da det er størst sjanse for å finne og drepe snegler.
Det andre er at jeg ikke får gjødslet så mye som jeg kanskje burde. Jeg gjødsler med neslevann, men det føles liksom litt tåpelig å gå rundt med vannkannen i regnvær... Dessuten innbiller jeg meg at næringen fra neslevannet blir tynnet ut og renner vekk sammen med regnvannet, uten å gi plantene næringen de trenger. Det kan jo være at jeg tar feil i den antakelsen?
Jeg dekker også til jorden med gressklipp, noe det også har vært vanskelig å få til, da det kreves en viss tørketid før man kan klippe plenen. Selv plenklipping har det vært smått med i sommer! Det å dekke til bedene med gressklipp har også en god effekt på snegler. De liker gressklippet og holder seg gjerne i det, heller enn å gå på plantene i bedet. De er også lettere å få øye på, og klippe i to når de ligger på bakken, enn når de har klatret opp og satt seg på undersiden av et blad, for eksempel.
Jorddekket bed med hvitløk, 3 typer grønnkål, ringblomst, blomkarse og en og annen selvsådd valmue. |
Hvitløken blir i hvert fall bra! |
Jordbærene mine, som i 2014 hadde sin topp i starten av juli, er i år fortsatt ikke modne. De kommer nok i år også, men jeg lurer virkelig på hvor sent...? Det har for øvrig også vært alarmerende få humler i år - noe ekspertene er enige om, uten helt å kunne forklare hvorfor. Det kalde været kan muligens være en årsak også til dette, men resultatet er i hvert fall at det er mindre bær enn vanlig, fordi blomstene ikke har blitt bestøvet som normalt.
Små jordbærkart ønsker seg sol og varme... |
Årets tre aller første modne jordbær plukket 17 juli! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar